Uit nadeeltjes voordeeltjes halen
Laat ik het eens omdraaien en op de stoel van de conservatieveling gaan zitten die alles wat riekt naar modernismen hartgrondig afkeurt.
Laat ik het eens omdraaien en op de stoel van de conservatieveling gaan zitten die alles wat riekt naar modernismen hartgrondig afkeurt.
Podcasting zuigt, dat idee.
ECHTER, vaak kun je van een nadeel juist een voordeel maken. Dat wil overigens niet zeggen dat ik een voorstander ben van Positive Thinking. Ik vind dat namelijk een nogal negatief concept. Alsof er geen negatieve gedachten mogen bestaan. *zucht*
Het leek mij goed om de voor- en nadelen van een podcast versus een blog tegen elkaar af te zetten. Gesproken woord versus geschreven woord.
NADEEL
Je kunt een podcast niet scannen zoals een tekst. Het ontbreekt aan titels, subkoppen, plaatjes. Een podcast kun je niet doorzoeken, je kunt er geen onderdelen in skippen, je moet hem dus helemaal van voor naar achteren beluisteren.
VOORDEEL
Doordat je een podcast niet kunt scannen moet je het helemaal ondergaan en zul je meegenomen worden in het verhaal. De ervaring is daarom vaak dieper dan iemand die even snel (oppervlakkig) een tekst scant.
NADEEL
Google kan nog altijd een podcast niet zo goed indexeren als een tekst.
VOORDEEL
Sorry, er kleef geen voordeel aan de slechte indexatie van podcasts.
NADEEL
Sommige mensen hebben geen prettige stem om naar te luisteren. Neem bijvoorbeeld de VERSCHRIKKELIJKE vocal fry waar met name Amerikanen veel "last" van hebben maar die in Nederland ook ruim baan krijgt. Het komt erop neer dat de spreker geforceerd een lage klank probeert voort te brengen. En hierin grotesk faalt. Met name vrouwen grossieren erin. Maar ook mannen zijn er inmiddels goed in. Een tekst daarentegen is neutraal, waardoor de luisteraar niet afgeleid zal worden door eventuele vreselijke stemmen.
VOORDEEL
Het omgekeerde, een prettige stem, zal de luisteraar enorm in het verhaal zuigen. Een tekst mist dat, het is meer de stem in jouw hoofd die je hoort ipv de stem die daadwerkelijk spreekt.
NADEEL
Alle emoties in de stemmen hoor je. Je kunt het verhaal hierdoor niet neutraal houden zoals met een tekst wel kan.
VOORDEEL
Juist doordat je de emoties in de stemmen doorklinken hoef je ze niet ook nog (plastisch) te beschrijven, bijvoorbeeld via een voice-over. Met een tekst zul je die emoties wel moeten beschrijven, waardoor het verhaal toch een andere emotionele lading krijgt. Beschreven gevoel in een tekst lezen is echt totaal iets anders dan hem direct voelen via de stem.
NADEEL
Een podcast luisteren kost meer tijd dan een blog lezen, zelfs als je versnelt luistert. Veel podcasts worden opgerekt tot een aflevering van een half uur of langer. Maar vaak zijn die verhalen ook prima in ongeveer 500 woorden op te schrijven.
VOORDEEL
Aangezien de podcast een slow medium is kun je er maar beter uitgebreid de tijd voor nemen. Het is wat de luisteraars van het medium verwachten. Goed voor een potje onthaasten.
NADEEL
Het is lastig om uit een podcast iets te quoten zoals je met tekst wel zo eenvoudig kunt doen.
VOORDEEL
Sorry, geen voordeel. Audioquotes vragen om veel technische handelingen.
NADEEL
Om een podcast te beluisteren moet je jouw omgeving belasten met geluid of je zet een hoofdtelefoon op en sluit je af van je omgeving ("lekker sociaal!").
VOORDEEL
Luisteren met oortjes/hoofdtelefoon sluit je juist even lekker van de rest van de wereld af.
NADEEL
Het is best complex om een podcast te maken. Je moet toch behoorlijk technisch aangelegd zijn of moet anderen inhuren je daarbij te helpen. Een blogje tikken is veel eenvoudiger.
VOORDEEL
De complexiteit is ook iets waardoor je je sneller kunt onderscheiden dan een blogger. Waar een blogger het slechts met de inhoud en schrijfstijl moet doen om zich te onderscheiden, kan een podcastmaker via sound design, muziek en creatieve editing het verhaal qua luisterervaring veel diverser onderscheiden.
En trouwens, je hoeft natuurlijk helemaal niet te kiezen, je kunt ook beide dingen doen, bloggen en podcasten. Doe ik namelijk ook.
Maar goed zo zijn er nog 1000 dingen te bedenken ...
(omslagfoto: Delpher.nl/De Telegraaf)