Podpraat #111 - de nieuwe Auteursrechtrichtlijn van de EU
Van de week nam de EU de nieuwe Auteursrechtrichtlijn aan met een kleine meerderheid aan stemmen (slechts 5 voorstemmers meer).De gevolgen? Welnu..
Van de week nam de EU de nieuwe Auteursrechtrichtlijn aan met een kleine meerderheid aan stemmen (slechts 5 voorstemmers meer).
De gevolgen? Welnu..
Wat behelst die Auteursrechtrichtlijn?
De Auteursrechtrichtlijn bestaat uit 2 onderdelen: Link Tax en het Uploadfilter.
Link Tax stelt dat nieuwsartikelen alleen online gekopieerd en gepubliceerd worden door ‘diensten van de informatiemaatschappij’, dus Google, Facebook en dergelijke, zolang men daarvoor toestemming heeft (lees: licentie, poen!). In de richtlijn wordt duidelijk gemaakt dat voor privégebruik en niet-commercieel gebruik men nieuwsartikelen wel vrijblijvend mag kopiëren.
Het Uploadfilter verplicht platforms zoals YouTube en Facebook dat ze actief de content moeten scannen die geupload wordt. Worden daar auteursrechtelijk beschermde werken in aangetroffen dan dient hiervoor een licentieovereenkomst te zijn afgesloten, zo niet dan mag deze content niet op de website verschijnen.Het is te verwachten dat zo'n Uploadfilter veel content gaat tegenhouden. Maar je kunt vraagtekens zetten bij hoe goed zo'n Uploadfilter kan werken zonder menselijke interactie. YouTube hanteert zelf al een tijdje een filter maar niet zonder problemen. Een opname van een marslanding van NASA werd aangemerkt als een inbreuk op het auteursrecht. Het filter verwijderde ook documentaires over wreedheden in Syrië waarmee pogingen om oorlogsmisdaden aan het licht te brengen juist mislukten. Het kan de nieuwsgaring, geschiedschrijving, wetenschappelijk onderzoek en creativiteit dus danig in de weg zitten.
Het is wat mij betreft een ernstige vorm van censuur. Dat ons podcasters ook flink kan treffen wanneer bijvoorbeeld SoundCloud een Uploadfilter gaat inbouwen die werkelijk iedereen een rood scherm gaat geven wanneer iets niet vertrouwd wordt. Een piepklein audiocitaat dat foutief herkend wordt. Bijbehorend beeldmateriaal dat foutief herkend wordt. Muziek die niet herkend wordt maar het stempel “licentiedeal ontbreekt” meekrijgt. En zo verder.
Lees ook dit relaas van een advocaat bij SOLV:
Blog Menno Weij: ‘Europa maakt meer kapot dan ons lief is’
Longlist voor de Dutch Podcast Awards geopend
BNR heeft haar website voor de Dutch Podcast Awards geupdate. Je kunt per persoon 2 podcasts aanmelden om op de longlist te komen.
De tekst van BNR is ook dit jaar helaas niet helder. BNR schrijft: ‘Begin mei start fase 2 en wordt de shortlist bekendgemaakt.’ Dit lijkt erop alsof alles op hetzelfde moment gebeurt. Ik wil weten HOE de shortlist tot stand komt en in welke periode het publiek moet gaan stemmen. Dus met een begin en met een EINDdatum.
Maartje Duin geïnterviewd door Maartje Duin
Vorige week noemde ik de Poolse plukker radiodoc waar Maartje Duin een DirectorsNLAward mee won. De Podcastclub voerde haar hierover onlangs aan de tand:
Podcast Luisteren (PodNL): Aflevering 9 - PodKas, Pawel de Poolse Plukker met Maartje Duin
The end of open?
Podnews klopte van de week het nieuws: The end of open: BBC blocks its podcasts on Google
“The BBC requires platforms (such as Google’s Assistant) to meet certain conditions for BBC content to be available on their services. We seek to make our content as accessible to audiences as possible, but until it can be made available in a way that meets our Terms of Use and the BBC’s Distribution Policy, certain BBC content will be unavailable through specific Google products.”
Weet je waar ik gelijk aan dacht toen ik het las? Link Tax! Het sluit naadloos aan op die nieuwe Auteursrechtrichtlijn van de EU. Op de valreep van een aankomende Brexit…
De Link Tax zal dit soort acties tot gevolg hebben. Want podcasts die geen licentieovereenkomst met Google hebben zullen dus op voorhand geweigerd moeten worden.
Hoe de gevolgen voor een Spotify en andere podcast apps gaan zijn, het is een kwestie van gissen. Een ding is zeker: protectionisme is weer helemaal terug. BBC ziet kans om haar eigen platform te promoten en ik vermoed dat onze NPO precies hetzelfde gaat doen.
Podcasts van de BBC niet meer beschikbaar via Google | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Met podcasting valt immers veel poen te verdienen, althans in het buitenland:
Have podcasts sold out? | Television & radio | The Guardian
En zodoende kocht Spotify deze week opnieuw een podcastbedrijf op:
Spotify — Spotify to Acquire Parcast, a Premier Podcast Storytelling Studio
Zo, klaar. Ga ik nu ff mijn gezicht in de zon zetten.