Podpraat #165 - pak die tijd
Kwaliteit komt niet aan op gemakzucht. Kwaliteit is een kwestie van toewijding, van uren maken en jezelf naar een hoger niveau tillen. Nooit 100% tevreden zijn en altijd honger naar beter houden.
Kwaliteit komt niet aan op gemakzucht. Kwaliteit is een kwestie van toewijding, van uren maken en jezelf naar een hoger niveau tillen. Nooit 100% tevreden zijn en altijd honger naar beter houden.
Is het perfectionisme? Koester het! Er zit niets anders op. De mooiste dingen zijn gemaakt door mensen die hun hele leven vol toewijding aan De Kunsten gaven. Als je die drive in je hebt, geef jezelf dan een schouderklopje. En hou vol.
"Maar het kost zoveel tijd!"
Ik weet het, kwaliteit kost tijd. Maar het is niet anders. Neem dus die tijd. Altijd.
Mijn VERVORMER kost heel veel tijd om te maken. Tijdens het editen blijf ik steevast dingen horen die beter kunnen. Maar alles wat ik nu maak, daar zal ik over een jaar met andere oren naar luisteren denk ik. Dus probeer ik nu het onderste uit de kan te halen en stop er net zoveel tijd in als nodig is om gewoon de beste podcast te maken die ik maken kan. Een podcast waar ik, zou ik hem zelf niet maken, fan van zou zijn.
Wie zich creatief uit kent de beloning van dit alles. Dat je iets gemaakt hebt dat hopelijk behoorlijk uniek is, dat er nog niet was, iets dat de mensen gaat verrassen, blij gaat maken. De gekkies van het CDA en FvD noemen dat slechts vermaak, maar ik noem dat Kwaliteit Van Leven! Wat dat is wat kunst is: het draagt bij aan het welzijn, de kwaliteit van leven.
The Really, Really Short Podcast
Caroline Crampton schreef erover voor Hotpod:
I’m finding myself gravitating more and more these days towards shorter episodes whenever I’m queueing up something to listen to. And by “shorter,” I mean significantly shorter, as in under seven minutes, often under five. A conventionally “short” episode probably lasts between 10 and 15 minutes, but to earn that extra status of “really short” for me, it’s got to be under five or nearly so.
Ik ben ook dol op korte podcasts. In een paar minuten kun je best een goed verhaal vertellen. Want neem nu This American Life, hoeveel acts doen die in een uur? Of Radiolab? Een stuk of 4? 15 minuten max per verhaal, toch? Weet je dat ik al een paar jaar niet meer regulier naar This American Life en Radiolab luister? Misschien zou dat anders zijn als ze de afleveringen zouden opknippen. 15 minuten per podcast is meer dan zat wat mij betreft. Op die manier kun je eenvoudig This American Life en Radiolab en nog wat andere podcast volgen.
Maar even terug nog naar mevrouw Crampton want zij is iets op het spoor:
Research by Megaphone on shows that made the Apple Podcasts Top 200 list in a two month period in 2019 suggests that, over the past five years, episodes had been getting shorter as more podcasts try to fill what they termed “the 10-30 minute niche.”
Natuurlijk kan ik me voorstellen dat veel mensen ook lekker lang willen luisteren, bijvoorbeeld wanneer ze per auto of trein ergens naartoe rijden. Alleen wat is de beste lengte dan? Het is frustrerend om een verhaal halverwege af te moeten kappen.
En ik moet dan ook aan blogs denken, columns, nieuwsberichten. Dat is zelden van het type longread. Hoewel daar ook een markt voor is, maar dat zit toch wat mij betreft aan de kant van de uitzonderingen.
Een korte podcast kan prima de lengte van een blog of een column hebben. Op die manier kun je een paar van die podcasts achter elkaar beluisteren. Alsof je een krant leest, of een feedreader vol blogs. En eigenlijk werkt radio precies zo, met korte items die elkaar afwisselen.
Microcasting
Microcasting is de term die vaak gebruikt wordt voor deze korte podcasts. Ik schreef er al eerder over:
VERVORMER kort: F***ing machine
Ook ik heb de koe bij de horens gevat en maakte deze week een korte VERVORMER. Niet zozeer aangespoord door mevrouw Crampton, het was simpelweg een idee dat ik al een tijdje had. En het experiment is me goed bevallen. Vanwege Corona is er toch geen muzikant die mij over de vloer wil hebben. En dus bouwde ik een aflevering van de week van nog geen vijf en halve minuut! Met, voor het eerst, een compleet uitgewerkt transcript erbij:
Netflix en ESPN werken samen met Spotify
Om de Netflix docu The Last Dance over het leven van Michael Jordan tot een groot succes te maken heeft Netflix de samenwerking met het sportbedrijf ESPN en Spotify opgezocht. Spotify zorgt voor een playlist voor muziek en een voor podcasts, een verzameling van podcastafleveringen die over Michael Jordan gaan. Dit is een gecureerde playlist dat Spotify stilletjes aan uitgerold heeft voor een paar landen en nu dus voor deze Netflix-serie wordt ingezet.
Ik kan niet wachten tot Spotify die gecureerde playlists ook in Nederland mogelijk gaat maken.
2020 Third Coast Conference
De jaarlijkse Third Coast Conference dat vroeger International Audio Festival als toevoeging had, wordt dit jaar in een andere vorm gehouden. Men doet een oproep aan het publiek om mee te denken hoe dat er voor dit jaar uit zou moeten zien.
Google Podcasts Manager
Google biedt nu in navolging van Apple en Spotify ook statistieken voor podcasters. Podnews schreef een mooie analyse over.
This America Life wint Pulitzer prijs
Ira here. I’m thrilled to tell you that This American Life just won the very first Pulitzer Prize ever given to audio journalism, for "revelatory, intimate journalism that illuminates the personal impact of the Trump administration's 'Remain in Mexico' policy."
Audiojournalistiek heeft dus klaarblijkelijk nog nooit een Pulitzer prijs gewonnen. Best gek. Dus nog nooit heeft een radioreportage of audiodocumentaire deze prijs in de wacht gesleept. Maar het is de podcastmakers van This American Life dus wel gelukt! De invloed van This American Life op podcasting en storytelling was al gigantisch groot en zal door het winnen van deze prijs alleen nog maar groter worden.
Tot zover. De mazzel!