Op 17 februari 2017 typte ik:
Ik voelde op mijn klompen aan dat podcasting in Nederland op het punt van doorbreken stond. Hoewel er ook zat experts waren die me voor gek verklaarden. Nederland zou "immers" in geen enkel opzicht met Amerika te vergelijken zijn. Maar eigenwijs als ik ben negeerde ik de betweters en begon ik op die dag, 17 februari 2017, mijn wekelijkse nieuwsbrief over podcasting, Podpraat.
In navolging van Amerika is podcasting inmiddels in Nederland ook echt een serieuze mediavorm geworden en worden er ruime budgetten voor vrijgemaakt.
In die vier jaar heb ik overigens slechts éénmaal een Podpraat overgeslagen in verband met een vakantie in een omgebouwde varkensschuur met goed uitzicht.
Voor de andere vakanties werkte ik me het leplazarus in het vooruitzicht van gelukzalige lezers. Deze zelfgekozen continuïteit legde ik mij gedienstig op. Nu kenmerkt mijn werk als zelfstandige muziek-, geluid- en podcastknutselaar zich door een soort flowahpowah-vrijheid (het is mij weleens in een debat toegeworpen door een Vlaming: "die Raaphorst, dat is vrijheid, blijheid, dat is een hippie!") maar misschien juist daarom snak ik (ook) naar regelmaat. De deadline van vrijdagavond 8 uur was voor mij daarom dus zo heilig als Moeder Maria voor een misdienaar.
Maar nu na 200 episodes vind ik het welletjes. Wees niet getreurd want ik kom met iets nieuws. Wat dat is, lees je hier volgende week.
Ik zal natuurlijk wel epistels met mijn opvattingen over podcasting en nieuwe ontwikkelingen op Podpraat blijven posten.
Gaan we live?
Van de week werd bekendgemaakt dat Twitter het team van Breaker heeft overgenomen om de diensten van Twitter en Spaces te ondersteunen:
The deal will see Breaker’s team joining Twitter to help “improve the health of the public conversation” on the service, as well as work on Twitter’s new audio-based networking project, Twitter Spaces. The Breaker app, however, will shut down on January 15, 2021.
Twitter ziet deze "public conversation" als audio-based. Het is daarmee een van de weinige diensten die de opwinding van een conversatie live zonder beelden erkent. Een verademing gezien het aanbod van services zoals Zoom en Teams dat zich juist richt op Pratende Koppen.
Misschien is het een trend in wording. Zo zagen we al eerder Clubhouse verschijnen, een app die bedoeld is voor conversaties, live audio-only. Maar misschien sluit het nog wel het meest aan bij ons vriendje uit het verleden: radio.
De coronatijd heeft laten zien dat livestreams belangrijk zijn. Ze zullen ook niet weggaan, nee sterker nog: corona heeft gezorgd voor de doorbraak van de livestream. Zelfs 80+ heeft het oog op de handpalmkompjuter gevonden voor het begluren van de kleinkinderen.
Mijn voorspelling is dat meer en meer podcasters de livestream zullen omarmen. Het is een prima format en het schuurt tegen radio aan. Maar ondertussen vormt het ook het beste van die twee werelden: het live momentum en de on-demand voordelen van de podcast. Laat ik daarom dit cliché weer eens uit het vet halen: da's win-win!
Hét licht heeft Spotify overigens nog niet gezien. YouTube wel, want YouTube is immers de koning van het live momentum. En Twitter de koningin.
Waar is het geld?
Mijn eigen podcastdiensten hier op Podpraat zijn een serieuze business aan het worden, toch zijn poen en podcasting in veel gevallen nog niet een perfect huwelijk te noemen. Bedrijven die een goeie omzet draaien kunnen dat geld inzetten voor het ontwikkelen van goede podcasts. Daar is een goede reden voor: podcasts zijn populair en de luisteraars luisteren in opperste concentratie. Maar dat neemt niet weg dat voor indiepodcasts, met name in ons kleine taalgebied, het vooralsnog best lastig is om een zak met geld te vinden.
Zo diende Lieven Heerenmans onlangs een kostenoverzicht in waar mening onafhankelijk maker onrustig van wordt en snakt naar een jonge jenever. Of een oude, daar wil ik vanaf zijn. Het is echter de staalharde waarheid. Indiepodcasting is een kwestie van je spaarpot kapot slaan of een bank beroven. En je vervolgens te laven aan het mantra Jij Bent Goed Bezig!
Hou dus vol! Ik heb het vaker gezegd en zeg het dus opnieuw. Verlang dus niet naar succes, doe het niet voor de poen, maar doe het omdat jij vindt dat het gemaakt moet worden.
Dus...
Dit was Podpraat, de nieuwsbrief. Nogmaals: ik blijft hier op Podpraat.nl gewoon de epistels erop slingeren en kom als alles voorspoedig verloopt volgende week met iets nieuws dat swingt!