Persvrijheid
Van de week nam ik plaats achter de microfoon bij Salto Radio in Amsterdam. Peter de Ruiter maakte zijn eerste radio-uitzending voor het programma Hello Radio Podcast en had mij als gast uitgenodigd. Het thema was persvrijheid dit naar aanleiding van het
Van de week nam ik plaats achter de microfoon bij Salto Radio in Amsterdam. Peter de Ruiter maakte zijn eerste radio-uitzending voor het programma Hello Radio Podcast en had mij als gast uitgenodigd. Het thema was persvrijheid dit naar aanleiding van het uitkomen van de podcast ‘Fahrenheit 451 - Een licht ontvlambare ontmoeting’ ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid, 3 mei. Het gelijknamige boek, Fahrenheit 451, speelt in een tijd dat boeken verboden zijn.
Vele pausen en dictators hebben in de loop van de geschiedenis boeken verbannen en verboden. Ook herinner ik me nog De Duivelsverzen van Salman Rushdie en het gesprek dat hij met Adriaan van Dis hierover had. Er was een fatwah over Rushdie uitgesproken voor verraad aan de koran en belediging van de profeet. Vanwege zijn eigen boek moest Rushdie onderduiken.
Maar ook in Nederland geldt nog altijd een verbod op het boek Mein Kampf. Waarom? Ik vind het een dom idee want als een volk geen kennis kan nemen van een werk dan wordt dat werk er èn aantrekkelijker door èn gaan de onechte verhalen juist meer leven.
Maar hoe zit het met podcasts en persvrijheid?
#GoodMuslimBadMuslim
To the Muslim community, we are “bad” Muslims - we listen to music, we don’t pray regularly, we date or get married to white men (Zahra), identify as punks and radicals (Taz), we perform and share our lives with comedy and writing. So we are bad. So so bad. To non-Muslims, we are “good” - we don’t drink, we don’t do drugs, we are not criminals, we are social justice activists and community leaders. We are successful, published, accomplished.
Ik weet wat het is om afstand te nemen van het geloof dat je vanaf je geboorte hebt meegekregen. Voor je ouders en je familie voelt dat als een regelrechte afwijzing en dus word je opgezadeld met verwijten en schuldgevoelens. Voor moslims ligt die kwestie minstens even zo complex. De podcast #GoodMuslimBadMuslim onderzoekt die complexiteit, de verwijten, het besef “het nooit goed kunnen doen” en zo verder.
Anti-Trump
De hoeveelheid anti-Trump, anti-Amerikaanse politiek, podcasts zijn haast niet te tellen. Podsave America is een bekend voorbeeld. Zo ook de Trumpcast podcast.
Wat de meeste podcasts bieden zul je niet snel op de radio horen. Ze bieden diepgang en nemen enorm de tijd voor het uitdiepen van onderwerpen. Radio en tv zijn in navolging van Amerika alleen maar vluchtiger geworden afgelopen jaren. Het publiek zou “snel verveeld zijn.” Wat aantoonbaar onzin is. Het publiek snakt juist naar diepgang. Wil juist slow radio. Kijk maar naar de top-lijstjes voor podcasts. This American Life staat hoog, S-Town, Radiolab, en hier in Nederland staat bijvoorbeeld een Yous & Yay die gewoon enorm lang de tijd nemen voor hun gasten ook heel hoog.
En ook dat is vrijheid hè? Om gewoon tegen de mainstream in te denken: ik maak gewoon wat ik WIL maken. Terwijl iedereen maar roept: “nee hoor, de mensen hebben tegenwoordig geen tijd en aandacht meer.” Het zijn de duiveltjes in je hoofd, de duiveltjes van buiten af vol foute adviezen. Er is maar 1 antwoord: laat jouw innerlijke ziel zege vieren!
Dat is pas vrijheid!
Het is waarom Nelson Mandela de jarenlange opsluiting in de gevangenis kon accepteren. Omdat hij naar zijn ziel luisterde en dat door niets en niemand heeft laten afpakken. Met een zuiver geweten accepteerde hij de realiteit.
NL podcast top-20
En speaking of top-lijstjes, Stan Hulsen van de Verhalende Podcast kwam van de week met een eigengemaakte Nederlandse podcast top-20. En ook deze lijst toont aan dat de meer uitgebreide echt goeie verhalen, vaak documentair van aard, de publieksfavorieten zijn.
Logisch, kwaliteit wint altijd. Daar moet je in blijven geloven.
De BBC denkt na over de toekomst van radio
Wat moet de BBC met radio nu de moderne online tools zo snel oprukken? De BBC publiceerde onlangs een overpeinzing die eigenlijk alleen maar vragen stelt. Hoe ziet BBC radio er over een paar jaar uit? De BBC heeft zelf ook nog geen concreet idee. Zullen Google, Apple, Amazon, Spotify, dat wel weten/snappen? Kortom: wie is anno 2018 nog echt visionair en heeft het strategisch plannen nog in de vingers?
Ook dat is een kwestie van luisteren naar je ziel…
BBC Blogs - About the BBC - Reinventing Radio for the Alexa Age
Slecht geluid heeft effect
Het onderzoek ‘Good Sound, Good Research: How Audio Quality Influences Perceptions of the Research and Researcher’ toont aan dat audio die slecht klinkt onbetrouwbaar overkomt. Met name als de verstaanbaarheid slecht is.
Nu ben ik zo'n nerd die zich helemaal de tiefus edit om het geluid zo optimaal mogelijk te krijgen en klaarblijkelijk doe ik dat niet voor niets… ik wist het wel! Kwaliteit betaalt zich altijd terug. Liefde en aandacht ook. En let wel: het is mij niet te doen om gladjakkerij na te streven, niet te vervallen in perfectiedrang, maar wel om mijn uiterste best te doen op zaken die absoluut van belang zijn. Met gemakzucht veeg ik mijn kont af.
Bad Audio Can Hurt a Scientist's Credibility - Scientific American
Het succes van The Daily
En ook The Daily, de dagelijkse podcast van de New York Times toont opnieuw aan dat er een massapubliek is dat naar diepgang snakt:
Wat tegenwicht voor Spotify en Apple
Public Radio Organizations Buy Pocket Casts - WSJ - NPR, WNYC Studios, WBEZ Chicago en This American Life hebben donderdag 3 mei 2018 aangekondigd gezamenlijk de Pocket Casts app te hebben gekocht om een alternatief te bieden naast het machtige Spotify en Apple. De populaire podcast-app is al geruime tijd op de markt en werd gebouwd door de firma Shifty Jelly uit Australië.
Vrijheid begint en eindigt tussen je eigen oren. Wees dus stronteigenwijs en knok voor de dingen die je liefhebt!
Lang leve vrij Nederland!