Podpraat #96 - 2018, het jaar om een Podcard te versturen
Wederom was er deze week geen gastcurator voorradig dus neem ik opnieuw de honneurs waar. De rest van het jaar is inmiddels wel volgeboekt. En ook al voor volgende jaar heb ik wat aanbiedingen gekregen dus bij deze zal ik alvast verklappen dat ik ook in 2
Wederom was er deze week geen gastcurator voorradig dus neem ik opnieuw de honneurs waar. De rest van het jaar is inmiddels wel volgeboekt. En ook al voor volgende jaar heb ik wat aanbiedingen gekregen dus bij deze zal ik alvast verklappen dat ik ook in 2019 door ga met de gastcuratoren. Het houdt de wind fris.
Gewoon doen: verstuur een Podcard
RadioPublic is zo slim geweest door een tooltje te bouwen dat het koosnaampje Podcard kreeg. Het werkt zo:
je vult een paar persoonlijkheidskenmerken in voor de persoon die je wilt verrassen met een Podcast
je kiest een behangetje/wallpaper
vult de naam en email van de persoon in met een aanvullend persoonlijk tekstje
jouw geliefde, vriend, collega, of iets wat daarop lijkt ontvangt vervolgens een mooi mailtje dat opgetuigd is in jouw zelfgekozen behangetje met een unieke link die voert naar een afspeellijst van podcastafleveringen, een soort mixtape, goed voor een paar uur luistervoer.
Enige nadeel van die Podcard is dat er (natuurlijk) geen enkele podcast van de kouwe grond bijzit.
Podcards. From RadioPublic, PBC
NPR introduceert Remote Audio Data
De NPR heeft een nieuwe techniek bedacht om streams van een podcast te meten. Het is geen vervanger van de download statistieken maar is een aanvullingen hierop. Kort gezegd meet het wanneer een gebruiker een podcast afspeelt en wanneer bepaalde cruciale momenten in de tijdslijn gepasseerd worden, bijvoorbeeld wanneer de gebruiker naar een advertentie luistert.
Ik ga nu even technisch doen. De techniek is gebaseerd op JSON die in een ID3-tag opgeslagen wordt. De JSON bevat alle elementen in tijdsaanduidingen. De code is open source en als SDK voor zowel iOS als voor Android beschikbaar.
Dit stelt (natuurlijk) wel een aantal eisen aan de applicatie want deze applicatie moet de ID3-tag kunnen uitlezen en moet kunnen communiceren met een server.
Wat kan/moet Nederland hiermee?
Dit systeem biedt de mogelijkheid om het luistergedrag van een gebruiker exact te meten. Maar om het te laten slagen zal er in Nederland een app ontwikkeld moeten worden hiervoor. Een app die de voorkeur geeft aan content van de kouwe grond. Ik verwacht dat bijvoorbeeld de heren achter de PodNL app hier zeker interesse in zullen hebben.
Spotify of Apple Podcasts zullen wellicht deze open source RAD tags niet snel gaan ondersteunen. Maar misschien ook wel. Met RSS, CSS en andere internetprotocollen is het immers zo ook gegaan.
Ik vind het in ieder geval onwijs slim bedacht van de NPR!
De Hindenburg editor is trouwens de eerste die RAD gaat ondersteunen.
Tot zover.