Yup, je leest het goed: Dit Is Podpraat.
Eind 2021 was ik er ff helemaal klaar mee. Het was die zelfopgelegde deadline om elke week op vrijdagavond om 8 uur een verse nieuwsbrief in jouw inbox te toveren. Het was de waan van de dag in de podcastwereld die me niet langer boeide. Niet dat ik podcasting als verschijnsel beu was, nee eerder het tegenovergestelde: podcasting was echt mijn ding geworden.
Op 17 feb 2017 was ik zomaar ineens Podpraat begonnen. Sinds een paar maanden werkte ik samen met Wim de Bie zaliger. Hij was op dat moment 77 jaartjes jong van geest, voorzien van twee gehoorapparaten anders hoorde ‘ie niets en ook had hij de ziekte Parkinson onder de leden. Maar dat alles vormde voor hem geen belemmering om een podcast te maken. Een podcast die Bie’s Warboel ging heten.
In die tijd keek je schoonmoeder nog alsof ze zichzelf afvroeg of ze het gasfornuis misschien was vergeten uit te zetten als je het woord podcast over je lippen liet rollen. Inmiddels klotsen de podcasts tegen de plinten op.
Mij hoor je dus niet klagen. Hoewel ik Wim wel gruwelijk mis…
Podpraat op Substack
Door de broer van Trump, die gek van een Elon Musk, werd mijn nieuwsbriefleverancier Revue afgeschreven en bij het oudpapier gezet. Zodoende ben ik overgestapt op Substack wat als voordeel heeft dat je Podpraat nu ook in de Substack-app kunt lezen. Op die fiets kun je eenvoudig een reactie op een relaas van mij geven en de reacties van andere lezen.
Wat wil ik gaan doen dan?
Heel veel links in het Podpraat-archief lopen inmiddels dood. Websites en podcast-diensten hielden ermee op. En blogs en nieuwsplatforms vinden het klaarblijkelijk vaak niet de moeite om hun eigen content online te laten staan. Waarom zou ik er dan naar linken als het zo vergankelijk is allemaal?
Zodoende wil ik de waan van de dag laten voor wat het is en wil ik mijn tijd gaan besteden aan stukken die langer mee kunnen. Een beetje zoals een boek maar dan gepresenteerd in korte delen, per nieuwsbrief.
Daarom lijkt het mij leuk en zinvol om telkens een klein aspect dat komt kijken bij het maken van podcasts, groot uit te diepen. Door soms iets van de techniek uit te lichten (podcast maken is een technisch vak), soms me op de inhoud te richten en een andere keer lekker filosofisch tekeer te gaan.
De planning van dit gebeuren is vooralsnog onregelmatig. Hou je inbox dus goed in de gaten.
Tot slot wil ik jou als lezer bedanken voor je aandacht. Laat gerust van je horen als ik ergens onduidelijk over ben of je ergens bij kan helpen.
Was getekend, uw vriend in de podcastenarij,
Marco Raaphorst